Google eetikakoodeks

Mitte ammu käisid Amazoni, Facebooki, Apple ja Google tegevjuhid USA kongressis aru andmas, kus neid süüdistati andmevarguses, poliitilises kallutuses, andmete manipulatsioonis ja paljus muus. Kuivõrd õigustatud olid kõik need süüdistused olid  iseasi, aga sellegipoolest tundus huvitav mõte valida just nende firmade hulgast mõni eetikakoodeks, millega tutvuda, ning valisin selleks Google koodeksi.


Esimeses osa on suunatud kasutajate poole ning täpsemalt sellele, et Google tahab olla kõigile kasulik, hindab kõrgelt privaatsust ja turvalisust ( kuigi mitte ammu tuli ka välja, et Google Chrome salvestab siiski infot Incognito Mode’is, mis pidi olema just privaatne ja mitte midagi salvestav ) ning et nad üritavad tagasiside põhjal ka võimalikult palju oma teenuseid paremaks teha.


Teises osas räägitakse Google tavadest seoses üksteiste austamise ja üldise käitumisega, nt mis asjade põhjal inimesi palgatakse, et kontorites ei tohi tarbida erinevaid aineid, et töökoht peab olema kõigile turvaline ja tervislik. Eraldi on välja toodud, et kontoritesse võib tuua koeri, aga mitte kasse. 


Kolmandas osas räägitakse huvide konfliktidest ja antakse lihtne soovitus: kui sa kaalud siseneda olukorda, kus võib tekkida huvide konflikt, siis ära tee seda. Tegelikult väga hea lihtne nõu, mida järgides ei tohiks kunagi sellega probleeme tekkida.


Neljandas osas räägitakse sellest, kuidas teha kindlaks, et tähtis info ei leki välja. Selleks soovitatakse kõik asjad õigesti sildistada ja neid õigetes kohtades hoida ning seda teha nii info kui füüsiliste asjade osas.


Viiendas osas räägitakse Google varade kaitsest, nii intellektuaalsest kui füüsiliselt ja sellest, kuidas neid kaitsta. 


Kuuendas osas räägitakse rahast, täpsemalt sellest, kuidas kulutada Google raha, rahaülekannete salvestamisest, lepingutest, alltöö palkamisest jne.


Viimases osas räägitakse seaduse järgimise olulisusest, seal hulgas siseringi tehingutest, altkäemaksu võtmisest ja konkurentsiseadusest


Minu meelest on kogu asi üldiselt mõistlikult üles ehitatud ja arusaadavalt kirjutatud. Esimese asjana räägitakse just kasutaja poolest, millega ilmselt üritatakse näidata, et nende peamine fookus on just kasutajal jne, kuid kogu tekstist suurem osa siiski räägib Google varade kaitsest ja muust sellisest. Kokkuvõttes arvan, et see on üsna hea koodeks, mida jälgida, aga iseküsimus on see, kuivõrd palju Google seda ka tegelt järgib, arvestades kasvõi Chrome Incognito lugu.


https://abc.xyz/investor/other/google-code-of-conduct/ 


Comments

Popular posts from this blog

Teistmoodi IT

Asja kasutatavus veebis

Copyleft