Tänapäeva IT proff

Tõenäoliselt oleme me kõik näinud rääkimas mõnda inimest ja mõelnud, et tegu on oma ala tõelise proffesionaaliga, kuid mis teeb ta professionaaliks? Igal alal on profesionaale ning igal alal on proffi nõudmised ja omadused ilmselt erinevad ning proffilt nõutavad omadused kindlasti ka muutuvad ajas koos tehnoloogia ja ühiskonna muutustega, ehk jäädavalt ei saa öelda, mis teeb proffist tõelise proffi. Täna arutan, mis teeb IT ala tegelasest proffi tänapäeva Eestis.


Esimese märkusena tooks välja, et enesestmõistetavana peaks proff valdama oma ala suurepäraselt. See, kas ta on omandanud need teadmised läbi kogemuse ja töö või pigem hariduse, sõltub minu meelest nii alast kui ka inimesest, mõni inimene õpib läbi klassikalise hariduse paremini, mõni läbi töö, mõni läbi mõlema, kuid nii või teisi peaksid proffil olema teadmised ühel või teisel meetodil omandatud.


Veel tooks välja punkti, mis minu arust ei kehti kindlasti ainult IT proffi kohta, et proff oskab ennast väljendada ja teistega suhelda. Kindlasti ei tohiks see suhtlemine ka olla ühepoolne, väga oluline on osata teistele infot edasi anda ja vajadusel neid juhendada/õpetada, aga minu meelest on sama oluline oskus kuulata ja ise vajadusel õppust võtta. Keegi pole sündinud proffina, ehk oskus kuulata ja õppida aitab üldse saada proffiks, aga ka hiljem püsida proff. Eriti kehtib see IT ala kohta, kus tehnoloogia liigub edasi väga kiiresti ning proff võib kaotada oma kompetentsuse üsna kiirelt, kui ta ei ole kursis uuemate teemadega.


Minu arust on oluline, et proffil oleks lai silmaring ja ka teatud teadmised muude valdkondade kohta. Nii oskab ta enda kitsa ala paigutada üldisesse maailma ja aru saada, kuidas see mõjutab teisi valdkondi. Taaskord kehtib see minu meelest eriti IT proffile, kuna IT on tänapäeval niivõrd suur ala, mis on otseselt või kaudselt seotud peaaegu kõige muuga. 


Kindlasti peaks Eesti IT proff valdama mõnda võõrkeelt, eeskätt inglise keelt. Kuna suur osa ärist ja rakendustest tehakse ülemaailmseks tarbimiseks, on oluline osata vajadusel mõnest teisest riigist pärit inimesega suhelda ja ka koodi kirjutada/kommenteerida inglise keeles, et töö sujuks paremini ja ei oleks vaja raisata mõttetult kaua aega asjade tõlkimisele.


Ja muidugi peale selle võiks proff kasutada mõistlikku sõnavara ja kirjutada viisakalt, riietuda vastavalt olukorrale, mõista seda, kui kõik teised ei ole antud teemal samal tasemel kui tema jne, ehk ühesõnaga järgida üldiseid häid kombeid ja tavasid. Olles mõnel alal proff, oled eeskujuks paljudele inimestele ja kindlasti ka mitte ainult oma valdkonna teadmistega, vaid ka üldise oleku ja käitumisega.


Comments

Popular posts from this blog

Copyleft

Teistmoodi IT

Asja kasutatavus veebis