Asja kasutatavus veebis

Nagu ka päriselus, on veebis mõnda asja, või veebi puhul siis nt lehte või süsteemi, mugavam kasutada kui teist. Täna toon ühe positiivse ja ühe negatiivse näite kasutatavusest veebis.


Positiivse näitena tooksin välja EMTA, siinkohal just E Maksu- ja Tolliameti. Olen üldiselt üllatunud selle lehekülje välimusest ja mugavusest. Ootasin, et tegu on suhteliselt kuiva ja igava menüüde merega, aga tegelikult on pandud rõhku selle süsteemi välimusele ja kasutatavusele. Alustades algusest, on sisselogimiseks palju võimalusi, Smart-ID, ID kaart, neti pankade lingid, Mobiil-ID jne. Süsteemi sees on menüüd ilusad ning illustreeritud väikeste ikoonidega, mis teeb asjade leidmise palju lihtsamaks, kõik asjad on ka loogilistes kohtades. Samuti annab süsteem väga head tagasisidet, nt mingi toimingu õnnestumisel on alati kohe näha, et asi läks läbi ja vastas nõutele, aga peale selle näidatakse ka graafikuid ja jooniseid, mis näitavad, mis kuudel on vajalikud deklaratsioonid juba esitatud või mis puudu on jne. Ka paljusid deklaratsiooni täidab süsteem ise vastavalt muudest andmebaasidest saadud infole. Niisiis on riik teinud maksude maksmise väga mugavaks, mis niimoodi mõeldes ei ole tegelikult väga üllatav. 


Samal ajal leidub samas EMTA süsteemis deklaratsioone ja menüüsid, mis kasutaja vaatenurgast on üsna jubedad. Näitena tooksin Complex-2 süsteemi. Antud süsteemis on vaja täita tollideklaratsioone juhul, kui sissetoodud kauba eest on vaja maksta ka tollimaksu ning korra olen ka mina pidanud seda tegema. Selle täitmine võttis mul aega umbes 3h, mille jooksul tegin 2 kõnet küsimustega tolliametisse ning pidevalt tuli ka konsulteerida 52lk pika kasutusjuhendiga. Põhi probleem kasutatavusega seisnes selles, et lahtritesse tuli panna erinevaid koode ja numbreid, mida omakorda pidi otsima kasutusjuhendist või küsima tolliametist. Enamuses süsteemides on asi lahendatud nii, et antakse valida samade kasutusjuhendis leiduvate kirjelduste vahel ning süsteem lihtsalt muudab ise need valikud ümber vastavateks koodideks. Ka tolliameti töötajad ütlesid telefonis, et tegu on mõtetult keerulise süsteemiga ning ilma tolliameti abita ei ole seda deklaratsiooni võimalik esimese korraga korrektselt ära täita. 

Comments

Popular posts from this blog

Teistmoodi IT

Copyleft