IT juht eri rollides

Erinevad juhid töötavad erinevalt, mõni on juhtfiguur, mõni arengumootor, suhtleja jne. Muidugi ei saa öelda, et üks inimene on läbi ja lõpuni ühe stiili esindaja, kuid paljud juhid kalduvad pigem ühte või teise stiili. Siin on 2 näidet IT ettevõtte tippjuhtidest, kes esindavad kahte erinevat stiili.


Elon Musk on minu arust üsna hea näide juhist.

Kuna paljudel tulevad Muski nimega ette Teslad, ise maanduvad raketid, Las Vegases olevad tunnelid ja muu selline, mainin ka kiirelt, et siin mõtlen Muski eeskätt Tesla juhina, mida võib lugeda minu meelest  pigem IT ettevõtteks, kui auto tootjaks.  Seda arvan seetõttu, kus on Tesla fookus - kõik Teslad saavad peaaegu et üle nädala suuremaid või väiksemaid tarkvara uuendusi, mitte ammu tuli välja Full Self Driving beta, kõik menüüd on viimseni kenaks lihvitud ja töötavad suurepäraselt. Samal ajal on autode ehituskvaliteet üsna kehv, nt on kerepaneelide vahede täpsus parem 80ndatel masstoodetud autodel, rääkimata tänapäeva autodest. See kõik näitab, kus on firma põhiline fookus.

Muskil selge sihtmärk, kuhu ta tahab jõuda ning ta on valmis tegema ükskõik mida, et sinna jõuda. Kui Tesla oli paar aastat tagasi pankroti äärel, magas Musk öösiti ainult paar tundi ja tegi isegi seda kontoris, et hommikul kiiremini tööle asuda. Samuti ei lase ta teistel enda sihtmärke ja plaane segada, olgu siis selleks ülejäänud tööstuse arvamus mingi asja võimalikkusest või investorite tugev vastukaja finants poolel. Selle kõige tõttu ma arvan, et ta on hea juht ning juba puhtalt enda enesekindluse, visiooni ja töökusega suudab teisi innustada sama tegema. Seda näitab minu jaoks ka see, et Teslast on saanud pankroti äärel olevast firmast maailma väärtuslikum autotootja ja seda vaid mõne aastaga.


Sundar Pichai ehk kunagine Google ja hetkene Alphabeti CEO on minu meelest hea näide juhendaja ja treeneri tüüpi juhist. 

Sundar alustas enda karjääri Googles tootejuhina, kus ta torkas silma sellega, et tema meeskond jõudis asjad valmis kiiremini kui teised ja tegi tööd tülitsedes teiste meeskondadega üsna vähe. Erinevates intervjuudes on ta öelnud, et üks juhi suurimatest rollidest on lasta teistel olla edukas. Tema sõnul ei peaks juht üritama olla ise edukas, vaid usaldama meeskonnas olevaid inimesi ja tagama neile võimalused, et nad saaksid areneda ja teha enda tööd hästi. Samuti on Sundari sõnul oluline meeskondade vaheline töö, kuna kui meeskonnad võistelvad liigselt või ei arvesta üksteisega, pärsib see üldist töö efektiivsust ja arengut.


https://electrek.co/2020/06/10/tesla-tsla-becomes-wolds-most-valuable-automaker-hits-1000-per-share/ 

https://www.businessinsider.com/elon-musk-sleeps-under-desk-as-tesla-faces-model-3-production-goals-2018-6

https://finance.yahoo.com/news/let-others-succeed-google-ceo-070329386.html 

https://digitalscribbler.com/blog/sundarpichai-google-io-2016-12/ 

https://www.britannica.com/biography/Sundar-Pichai 


Comments

Popular posts from this blog

Teistmoodi IT

Asja kasutatavus veebis

Copyleft