Sõnumiedastus netis ja suhtlemine päriselus

Koos nutitelefonide ja üldiselt neti laienemisega on tekkinud võimalus suhelda reaalajas teiste inimestega, kes võivad olla ükskõik kus maailmas, ning inimesed kasutavad seda uut tekkinud suhtluse võimalust palju. Sellele viitab kasvõi see, et teine kõige rohkem alla tõmmatud äpp sellel kümnendil oli Facebooki Messenger, mis jäi alla vaid Facebookile endale. Kolmandal kohal oli WhatsApp Messenger, taaskordne Facebooki loodud suhtlemis äpp, ning ka Skype oli top 10 sees. 


Lihtne on leida uudiseid sellest, kuidas nutitelefonid on inimesed muutunud ebasotsiaalseks, et inimesed ei oska enam teistega näost näkku suhelda jne. Huvitaval kombel räägiti sama ka siis, kui massidesse hakkasid levima ajalehed ja raamatud - kõik ainult loevad omaette, keegi ei suhtle teistega ja varsti ei osatagi enam teistega suhelda. Vaadates seda ajaloo mustrit võib öelda, et nii hulle tagajärgi asjal ei olnud, kuid kindlasti ei saa öelda, et uued võimalused ei mõjuta inimesi.


Ühelt poolt on üle neti kirjutamisel positiivseid külgi. Inimesed saavad rohkem suhelda ning tänu sellele võib nii mõnigi inimene läbi neti suheldes endale leida sõpru ning nendega ka päriselus suhelda. Rääkisin ka enda õega, kes on lõpetanud magistri Tartu Ülikoolis psüholoogias ning ta tõi välja, et la sotsiaal ärevatel inimestel on tihti lihtsam alustada suhtlemist läbi neti, siis ei pea muretsema enda välimuse, diktsiooni ja muu sellise pärast. Sealt aga tuleneb probleeme.


Kuna läbi neti rääkida on lihtsam ja vähem pingelisem kui päriselus, võivad osad inimesed sellega niivõrd ära harjuda, et nad hiljem väga ei tahagi päriselus suhelda. See mõjutab vähem inimesi, kes muidu suhtlevad palju ning pigem suurenab vähese päriselus suhtlemise probleemi inimsetel, kes seda ennegi vähe tegid. Samuti võib sõnumiedastus netis tekitada konflikte päriselus läbi arusaamatuste. Nagu enne mainitud, pole netis suhtlemisel võimalik näha kehakeelt, diktsiooni jne, võib tekkida arusaamatusi, sest osa infot jäi lihtsalt sõnumist puudu.


Kasutatud allikad:


https://www.ndtv.com/offbeat/these-were-the-10-most-downloaded-apps-of-the-decade-2150290


Comments

Popular posts from this blog

Copyleft

Teistmoodi IT

Asja kasutatavus veebis