Vanast ajast kaudnud ning alles jäänud neti nähtused

Internet on võrreldes oma algusaegadega tohutult muutunud. Seetõttu on nii mõni tehnoloogia või nähtus tänaseks netist suuresti kadunud, kuid seevastu on ka hulk asju, mis on siiamaani ühel või teisel kujul alles. Siin on 2 näidet sellistest asjadest.


Pay-per-minute maksmine

Asi, mis tänaseks on peaaegu täielikult kadunud, on interneti eest maksmine minuti alusel. Erinevalt tänapäeval levinud makse pakettidest, kus makstakse nt kuu või aasta eest ning saadakse siis selles ajavahemikus piiramatult kasutada netti või telefonides prepaid nett, oli kunagi väga populaarne maksmine minuti eest. See oli mõistlik lahendus ajal, kus nett ei kannatanud veel väga palju koormust ning kasutajaid oli vähe. Koos dial-upi asendumise bordbandiga ja üldise neti arenguga läksid enamus pakkujad üle teistele pakettidele.



Foorumid


Üks asi, mis oli populaarne interneti algusaegadel ning pole siiamaani kadunud, on interneti foorumid. Uurimuste järgi loeb tänapäeval foorumeid umbes 15% kõikidest neti kasutajatest. See protsent on ilmselt väiksem, kui neti algusaegadel, kuid arvestades neti populaarsust ja kasutajate suurt arvu, on foorumite lugejaid arvuliselt tohutult palju ning suurema foorumid on vägagi aktiivsed. Tänapäeval on kuulsamad ja tuntumad foorumid Reddit, Quora jne. Ka Stack Overflow-d võib lugeda foorumiks, kuid huvitaval kombel on nende enda koduelehe tutvustuses kirjas, et see ei ole foorum kus niisama rääkida, vaid ainult küsimuste ja vastuste lehekülg.


Allikad:

https://www.entrepreneur.com/article/228489


https://gizmodo.com/what-it-was-like-to-be-on-the-internet-during-the-80s-1638800803


https://stackoverflow.com/tour


Comments

Popular posts from this blog

Copyleft

Teistmoodi IT

Asja kasutatavus veebis