Ressursihõive

Ressursihõive on olemuselt lihtne, mingi arvuti võetakse üle ja seda kasutatakse ühel või teisel eesmärgil ära. Tavaliselt võetakse korraga üle suur hulk arvuteid ning neid üritatakse üle võtta nii, et kasutaja ei saa aru, et need on üle võetud. Siis kasutatakse neid arvuteid erinevatel eesmärkidel, näiteks viimasel ajal on olnud populaarne cryptojacking ehk arvutite ülevõtmine krüptoraha kaevandamiseks. Muidugi saab ressursihõive vastu ka ise asju ära teha.


Ma arvan, et hetkel on ressursihõive takistamiseks vaja kõige rohkem koolitusi ja just see, et kõik saavad koolitusi. Ressursihõive juures on kõik arvutid olulised, kindlasti üritatakse küll esialgu hõivata võimsamaid arvuteid, näiteks hõivati paar aastat tagasi hõivati ka üks superarvuti krüptoraha kaevandamiseks, aga botneti loomisel ei öelda ära ilmselt ühestki arvutist. Kõige keerulisem osa selliste rünnakute juures ongi ilmselt aru saada, et arvuti on üle võetud, kuna ründajad üritavad rünnakuid varjata ning jätta mulje, et arvutiga on kõik korras. Kui inimesed oskavad otsida ja märgata märke, et nende arvuti on üle võetud ja mitte lihtsalt vanaks ja aeglasemaks jäämas, on palju lihtsam selliste rünnakute vastu võidelda. Ma ei ole väga kursis, kuivõrd palju hetkesed  viirusetõrjed ja muu selline tehnoloogia kaitseb ressursihõive eest, aga arvan, et kui tulevikus muutuvad sellised rünnakud tavalisemaks, hakkavad viirusekaitsed ka rohkem jälgima aruvit ressursikasutust ja muud sellist. Arvan, et reeglid aitavad selliseid rünnakuid kindlasti ära või kontrolli all hoida, aga tunnen, et rohkem teevad ära koolitused ja tehnoloogia.


Natuke teemaväliselt arvan, et tulevikus võib ressursihõive muutuda ka hoopis teenuseks. Ütleme, et on firma, kuhu saab ajutiselt pakkuda raha eest oma arvuti ressursse. Siis ütleme, et on näiteks andmetöötlusfirma, kes tahab kiiresti läbi töödelda suurema hulga andmeid kui tavaliselt ja ei taha selleks osta juurde uusi arvuteid. Siis ta küsib ressursi firmalt, et ta tahaks korra “rentida” arvuteid, esimene firma küsib oma kasutajatelt, kes saavad hetkel pakkuda oma arvuti ressursse ja siis saab andmetöötlusfirma kasutada neid arvuteid. Näen ka kohe selles mõttes mitut probleemi, kuidas tagada, et kasutatavad arvutid samal ajal ei varasta andmeid, mida töödeldakse, kuidas teha kindlaks, et teenust ei kasutata kuritegevuseks jne, aga õigesti lahendatult võib see olla täiesti töötav asi ja isegi natuke keerulisemaks teha ressursihõive rünnakuid, kuna arvuti ressursid võivad olla juba hõivatud. Sarnase põhimõttega teenuseid on näha mõeldud muudes valdkondades, nt isesõitvad autod pakuvad takso teenust sellel ajal, kui omanik ise ei sõida.


Comments

Popular posts from this blog

Teistmoodi IT

Asja kasutatavus veebis

Copyleft